4 Nisan 2018 Çarşamba

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

Temel Veri Tabanı Kavramları

Veri Nedir?

Veri, genellikle bilgiyle karıştırılan bir kavramdır, fakat bu iki kavram arasında belirli farklılıklar vardır. Bilgiyi elde etmeye yarayan, işlenmemiş, dağınık haldeki ham malzeme topluluğu veri olarak kabul edilir. Bilgi ise öğrenilecek şeylere karar verip, verileri kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkar. Anlamlı şekilde derlenip, bir araya getirilmiş verilerden oluşur. Kaynaktan, alıcıya iletilen mesajın içeriğidir ve bu anlamda bilgi, karar verme ile bağlantılıdır ve veriye göre daha etkin bir kavramdır.

Veri Tabanı Nedir?

Veri tabanı ,belirli bir konu hakkında düzenlenmiş verilerin mantıksal ve fiziksel olarak tanımlarının olduğu bilgi depolarıdır. Barındırdığı büyük boyutlardaki verileri, sayısal ortamlarda saklar ve korur. Veri tabanları gerçekte olan ve birbirleriyle ilişkileri bulunan nesneleri ve ilişkilerini modeller. Bir veritabanı üzerinde birden fazla veri tabanı bileşeni vardır; bu bileşenler, saklanmak istenen ham bilginin belli şekilde alınarak, veri haline gelmesi işleminde etkin rol oynarlar. Veri tabanı kullanarak verilerden daha kolay yararlanılabilir, istenildiğinde, toplanan bilgilerin tümü veya istenilen özelliklere uyanları görüntülenebilir, yazdırılabilir ve hatta bu bilgilerden yeni bilgiler üretilerek bunlar çeşitli amaçla kullanılabilir.
 Veri tabanı kullanıldığında, bir kuruluşa ait tüm operasyonel veriler merkezi bir yerde ve merkezi kontrol altında tutulur. Kişiler bu verileri yetkileri ölçüsünde erişip, düzeltebilir ya da silebilir. Böylece veri girişinde ve veriye erişimde etkinlik ve güvenirlik sağlanır.

Okullarda işlerin düzenli işleyebilmesi içim gereken programlarda öğrenci bilgileri, açılan dersler, öğretmen bilgileri, sınav tarihleri-sonuçları vb. çok çeşitli veriler kullanılır. Şirket, banka, hastane gibi kuruluşlar da bu çeşitli operasyonel verileri sıklıkla kullanır. Veri tabanı; bu uygulama programlarının kullandığı operasyonel çok çeşitli verilerin toplamıdır.

Veri Tabanı Sistemleri

Yeni veritabanları oluşturmak, tanımlamak, veri tabanını düzenlemek, geliştirmek ve bakımını yapmak, işletmek ve kullanmak için birden fazla programdan oluşan yazılım sistemine veri tabanı yönetim sistemi (VTYS) denir. Bu sistem kullanıcı ile veri tabanı arasında bir arabirim oluşturur ve veri tabanına erişimi sağlar. Veri tabanı yönetim sitemlerinde kullanıcılar, roller ve gruplar vardır ve bunlar verileri tutmak amacıyla bir çok türde nesne ve bu nesnelere erişimleri düzenleme görevi yaparlar. Her kullanıcının, veri tabanı yöneticisi tarafından belirlenen hakları vardır. Verilen haklar artırılabilir, kısıtlanabilir veya geri alınabilir.

-Veri tabanının tanımlanması: Verilerin tip ve uzunluklarının belirlenmesidir.
-Veri tabanının oluşturulması: Veri için yer belirlenmesi ve saklama ortamına verilerin yüklenmesidir.
-Veri tabanı üzerinde işlem yapmak: Belirli veriler üzerinde sorgulama yapma, meydana gelen değişiklikleri aktarmak için veri tabanının güncellenmesi ve rapor üretilmesi gibi işlemlerdir
-Verinin bakım ve sürekliliği: Veri tabanına yeni kayıt eklemek, eskileri çağırmak ve gerekli düzenleme, düzeltme ve silme işlemlerini yapmak gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini ifade eder. Veri tabanı yönetim sistemi aynı zamanda verinin geri çağrılabilmesini de sağlar.
-Veri tabanını genişletme: Kayıtlara yeni veriler eklemek ve yeni kayıtlar oluşturulmasıdır.

1 yorum: